Marknadsföring

Det du vill veta om telemarketing – och hur det får dig att uppnå dina resultat

Daniel Nilsson

Det du vill veta om telemarketing – och hur det får dig att uppnå dina resultat

Marknadsföringen är något av det viktigaste när det gäller att hålla igång eller öka försäljningen. Men det finns väldigt många olika sätt att marknadsföra sig på. Sociala medier, e-post, fysisk post och genom telemarketing är några exempel. Vilket alternativ som passar bäst beror helt och hållet på företaget, vilka tjänster/produkter de säljer samt vem deras målgrupp är. Telemarketing kan vara otroligt förmånligt om det används till rätt bransch. Vi går igenom relevanta fördelar som ditt företag kan ta del av genom att börja marknadsföra sig genom telemarketing.Två typer av telemarketing – inbound och outbound

När man pratar om telemarketing pratar man om två olika typer; inbound och outbound. Inbound innebär att samtal kommer in, medan outbound innebär att samtalen rings. Vid försäljning, mötesbokningar eller för att värva nya kunder, är outbound den typ av telemarketing som fungerar bäst. Inbound är också viktigt och används ofta när kunder behöver hjälp, då de kan ringa till kundtjänst.

Om ett företag redan har ”varma leads”, alltså potentiella kunders kontaktuppgifter, är outbound-samtal ett bra sätt att ringa upp och informera om en ny tjänst eller produkt som man hoppas på att kunden vill prova. Motsatsen till varma leads är kalla leads och innebär att företaget ringer människor som inte är kunder ännu. De kan visa sig vara intresserade eller även helt ointresserade.

Fördel med att anlita ett telemarketing-företag

Hur gör man då för att hitta de potentiella kunderna? Det är här telemarketing-företag kommer in i bilden. Genom att anlita ett professionellt företag inom telemarketing, slipper du själv leta rätt på telefonlistor som är relevanta. Företaget bistår med den informationen själv och kan enkelt ta fram telefonlistor som representerar den segmenterade gruppen du vill rikta dig till.

Rikta in er på rätt målgrupp

För att hitta potentiella kunder måste ni som företag veta exakt vem er målgrupp är. Inte alla företag vet vilka de skall rikta sig till. Är det yngre och modeintresserade kvinnor? Eller kanske pensionärer som gillar bingo? Även om ni vet exakt vem målgruppen är, kan det ändå vara svårt att hitta rätt kontakter. Genom att anlita ett externt telemarketing-företag kan de även utföra en marknadsundersökning och sedan överlåta informationen till er.

Vad kan telemarketing vara bra för?

Telemarketing används för många olika ändamål, bland annat för kundtjänst och försäljning. Men det är inte bara försäljning av enskilda produkter som utförs. Telemarketing handlar ofta snarare om prenumerationer, inbjudningar, besöksbokningar och uppföljningar efter reklamutskick. Du kan använda tjänsten för att bjuda in till ett event, eller för att marknadsföra en ny produkt och erbjuda ett bra försäljningspris.

Överväg kundtjänst på telefon

Idag handlar miljontals svenskar på nätet istället för i fysiska butiker. Detta har även gjort konsumenter smartare och mer kritiska. Om en klädbutik på nätet inte erbjuder kundtjänst via telefon kanske kunden väljer att handla någon annanstans. Det finns stora fördelar med att anlita ett telemarketing-företag bara för kundtjänst. Du väljer själv vilka dagar och vilka tider i veckan de ska jobba. Det är viktigt att investera i kundvård eftersom det är betydligt svårare (och dyrare) att hitta nya kunder än att få dina gamla kunder att stanna kvar.

Lagar om telemarketing

Det finns flertalet konsumentlagar som även telemarketing omfattas av. Bland annat gäller distans- och hemförsäljningslagen, ångerrätten och marknadsföringslagen. När det kommer till distans- och hemförsäljningslagen reglerar den både ånger- och returrätt. Det är dessutom förbjudet att vid telemarketing handla med obrukbara produkter samt att vara vilseledande i sin marknadsföring.

Få hjälp med telemarketing

Det är fullt möjligt att ringa runt till nya kunder på egen hand. Dock fungerar det inte om du har ett stort företag. Om du inte hinner, vill eller orkar ringa runt kan du hitta många bra företag inom telemarketing. Du kan antingen välja att endast beställa en tjänst, som outbound-samtal. Men du har även möjlighet att få hjälp med allt från marknadsundersökningar och kundinsikter till inkommande samtal, feedback från kunder och ökad försäljning.Daniel Nilsson

Daniel har startat och utvecklat flera framgångsrika företag och kommer från en entreprenörsfamilj. Hans morfar startade hälsobutik på 50-talet, mamma har startat en BodyShop, hundpensionat och drivit en camping.